יום שלישי, 15 בנובמבר 2011

המדריך למתחיל בהאטריק - חלק א'

מה זה האטריק?

פירוש המילה האטריק הוא שלושער . 

האטריק זהו משחק רשת שמשוחק בכל העולם , זהו משחק הדפדפן הכי פופלארי שקיים , ומונה בתוכו קרוב למיליון מנג'רים בכל העולם , תבינו איזה סדר גדול זה !

אתה הבעלים של קבוצת כדורגל וירטואלית , אתה יכול לקנות או למכור שחקנים לקבוע הרכבים למשחקים ובקיצור למלא את כל התפקידים של המנג'ר 
במשחק הזה יריבך הוא לא המחשב , אתה משחק נגד יריב אנושי שיכול להפתיע אותך בטקטיקות שונות !

המשחק עובד כך : 
המשחק בהאטריק הוא חינם. ניהול הקבוצה נעשה על ידי שימוש בדפדפן אינטרנט. המשחקים מתנהלים פעמיים בשבוע. ביכולתך להכנס לאתר בכל זמן כדי לבדוק את מצב הקבוצה שלך, לתת הוראות אימון, לסחור בשחקנים, לקבוע הרכבים, לדבר עם משתמשי האטריק אחרים, או למלא כל תפקיד אחר של מנג'ר או מאמן הקבוצה. 

האטריק לעולם לא מסתיים, כך שכאשר (אם) תזכה באליפות הליגה שלך, תוכל לעלות לליגה גבוהה יותר בעונה שאחרי (אורך כל עונה הוא 16 שבועות). האם אתה מוכן? האם תוכל להשיג תהילה לאומית ובין לאומית?

http://www.hattrick.org
( בצד שמואל למעלה תשנו את השפה לעברית )

חובה אבל חובה ! לקרוא את החוקים של האטריק בלי לקרוא אותם תעשו הרבה טעויות וחבל.

( לחוקים - תפריט -->על האטריק-->חוקים )



אימונים

מתלבטים באיזה אימון לבחור?! כאן תקבלו טיפים על אימונים ויוצגו היתרונות והחסרונות בכל אימון.

ראשית כל, מספר הגדרות להמשך :
סוגי אימון- אימון של עמדות שונות .
שיטות אימון- דרכים שונות באימון של אותה עמדה .
אימון טווח ארוך- אימון שוער למשך שתי עונות ויותר .
אימון טווח בינוני- אימון למשך כעונה .
אימון טווח קצר- קניית שוער שקרוב לעלייה, ומכירתו לאחר שהוא עולה ברמה.

בסוף המדריך אפשר לראות טיפים וערכים שעוזרים לזהות שוערים הקרובים לעליית רמה .

אימון שוערים
הערה :
מבחינות רבות אימון השוערים הוא האימון הקל ביותר ומצריך הכי מעט השקעה. עם זאת, הצורה הבסיסית והנפוצה ביותר של אימון(קניית 2 שוערים צעירים ואימונם לטווח ארוך) היא בד"כ פחות משתלמת מסוגי אימון אחרים, ובהמשך המדריך יוצעו מספר שיטות אימון אלטרנטיביות . 


תכונות
התכונה היחידה שנדרשת לשוער היא שוערות(גולטנדינג). השוער תורם את כל יכולת השוערות שלו להגנה(במידה שווה לשלושת צידי ההגנה), והוא החלק החשוב ביותר בהגנה .
בד"כ, רוב התכונות האחרות של השוער הן פור ומטה, ואין צורך להתייחס אליהן. לעומת זאת, יש לא מעט שוערים בעלי סט-פיסס וסטמינה משמעותיים. תכונת הסט-פיסס יכולה רק לעזור- תכונה זו לא משפיעה למעשה על הערך(ולכן גם לא על המשכורות), ואין שום בעיה בכך שהשוער יהיה בועט הבעיטות החופשיות שלכם .

תכונת הסטמינה- אינה נדרשת כלל לשוערים, אולם מעלה מעט את הערך שלהם(אם כי במידה פחותה לעומת שחקני שדה). אי-לכך, סטמינה היא תכונה מיותרת ואפילו מעט מזיקה למאמנים שרוצים לאמן את השוערים שלהם לרמות הגבוהות ביותר(בגלל ההשפעה על המשכורות), ולמאמני טווח קצר בגלל ההשפעה על הערך של השוער .
לתכונות ספשלטי אין שום השפעה על שוערים . 


זמן האימון
שחקן בן 17 עולה רמה שלמה תוך 4 עד 5 שבועות עם מאמן סוליד(באינטנסיביות אימון של לפחות 95%), ותוך כ5 שבועות עם מאמן פסבל. לקבוצות שמאמנות לטווח ארוך מומלץ מאד לקנות מאמן סוליד כדי להוציא את המירב מהאימונים . לקבוצות חדשות וקבוצות שמאמנות לטווח קצר מספיק מאמן פסבל. מאמן ברמה נמוכה מפסבל אינו יעיל, ויגרום לעיכובים משמעותיים באימון ולכן להפסדים כספיים .
יש מספר תיאוריות בקשר לזמן האימון של שחקנים מעל גיל 17- התיאוריה הנכונה לדעתי היא שעבור כל שנה נוספת בגיל הזמן הדרוש לעליית רמה גדל בכ-10%. לכן, אין הבדלים משמעותיים בין שוערים בני 17 לבני 18-(כחצי שבוע לכל שנה)19- נראה בהמשך כיצד אפשר לנצל זאת .


שיטות אימון
זהו למעשה החלק החשוב ביותר במדריך, כאן אני אפרט את השיטות
השונות באימון שוערים, וכיצד להוציא את המקסימום מכל שיטה .

אימון טווח ארוך
שיטת האימון הנפוצה בהאטריק עבור שחקני שדה, אפשרית כמובן
גם עבור שוערים . 
המנג'ר קונה שחקן צעיר ומאמן אותו במשך 2-3 עונות, ואז מוכר.
אימון זה מומלץ בעיקר למנג'רים שלא יכולים להשקיע זמן רב במשחק או כאלה שמעוניינים לאמן שחקן נבחרת .

יתרונות :
- דורשת השקעת זמן מועטה, במיוחד עבור מאמני שוערים. מרגע 
שקונים את השוער צריך רק לשחק איתו פעם בשבוע ולא צריך 
להתעסק בו מספר עונות עד רגע המכירה . 
- בגלל מהירות העלייה של השוערים, יש סיכוי ללא רע שמי שמאמן 
שוער במשך 3-4 עונות יוכל להכניס אותו לנבחרת , גם אם הוא לא נחשב כישרון גדול בהתחלה(מוכר במיוחד מקרה צפריר קליין שיצא מהנוער כאינד בן 17 בלבד ). 

חסרונות :
- לאורך זמן השיטה הזו רווחית פחות מאשר סוגיי אימון אחרים, בגלל מיעוט המתאמנים. אמנם מחירי השוערים גבוהים יותר בד"כ לעומת שחקנים אחרים, אבל זה לא מספיק כדי לאזן את העובדה שאפשר לאמן רק 2 שוערים לעומת 6-10 מתאמנים בסוגי אימון אחרים .
- בגלל הקצב המהיר של אימון השוערים, המשכורוות שלהם עולות מהר מאד, ועלולות להיות נטל כבד במיוחד על קבוצות חדשות וקבוצות בליגות נמוכות . 
- לקבוצה שמאמנת 2 שוערים לטווח ארוך קשה מאדד להשתפר- עובר זמן רב מדי בין מכירות המתאמנים, ובאותו זמן הקבוצות האחרות בליגה יכולות להשתפר ו"לברוח ". אפשר להתגבר על חסרון זה ע"י אימון שוער אחד לטווח ארוך ושוער שני לטווח קצר/בינוני .
- שעמום- במבט ראשון זה לא נראה חסרון רציני,, אבל לאחר מספר חודשים זה יכול להיות משמעותי מאד. קבוצה שמאמנת שני שוערים בצורה כזו "תקועה" למשך מספר עונות ולא יכולה כמעט לקנות שחקנים(ובוודאי לא מתאמנים)- מנג'רים רבים עזבו את אימון השוערים בגלל השעמום .

לקבוצה שמעוניינת לאמן שוער לטווח ארוך מומלץ לקנות שוער פסבל בן 17 או סוליד בן 18- כאמור, קצב האימון המהיר גורם לכך ששוערים לא חייבים להיות "כשרונות" גבוהים מדי כדי להגיע לרמות גבוהות, ועדיף לחסוך בכסף ולא לבזבז את כל התקציב על סוליד בן 17 .


אימון טווח בינוני 
קניית שוער ומכירתו לאחר עונה של אימון בערך. השיטה מומלצת במיוחד לקבוצות חדשות שרוצות לבנות בסיס כלכלי יציב ואח"כ לעבור לסוג אימון אחר(קבוצה שהצליחה מאד בשיטה זו היא דויס יונייטד- דוי אימן 2 שוערים עד לרמת פורמידבל בעונתו הראשונה, ולאחר מכן עבר לאימון קשרים וקנה צעירים מבטיחים מאד בכסף שהוא הרויח. כיום דויס יונייטד היא הקבוצה החזקה ביותר מחוץ לליגת העל ).

יתרונות :
- רווח לא רע ומהיר יחסית, לעומת נדרשת השקעהה כספית די נמוכה בהתחלה- קניית 2 מתאמנים בלבד. אידאלי לקבוצות חדשות .
- כיוון שהאימון הוא למשך עונה אחת בלבד ואיןן מחשבה להגיע לרמות גבוהות, השוער לא חייב להיות כשרוני כלל- חסכון בכסף . 

חסרונות : 
- הרווח יחסית לזמן אמנם טוב יותר מאשר באימוון לטווח ארוך, אבל עדיין נמוך יותר בד"כ מאשר בסוגי אימון אחרים. לכן, מומלץ לא לאמן בשיטה זו לאורך זמן אלא בעיקר כדי להבטיח שקט כלכלי לקבוצה ןלהשתמש ברווחים כדי לעבור לסוג אימון אחר .

כדי לאמן בשיטה זו מומלץ לקנות סוליד בן 18 או אפילו 19, ולאמן אותו במשך כעונה עד לרמת אאוטסטנדינג או בריליאנט .
כיוון שההבדלים בקצב האימון בין גיל 17 ל19 לא משמעותיים מדי(בערך שבוע לכל רמה), לא תפסידו הרבה אם תאמנו שוערים בני 19, ותצטרכו להשקיע הרבה פחות כסף בהתחלה .

אימון טווח קצר
קניית שוער שקרוב לעלייה , ומכירתו לאחר שהוא עולה ברמה .
מומלץ לקבוצות שרוצות לעשות כסף מהיר, ולמי שמתכוון לאמן שוערים לאורך זמן ולהרויח מכך. למי שמאמן לאורך זמן- מומלץ לאמן שוער אחד לטווח בינוני/ארוך, והשוער השני יהיה מתחלף- כל שבועיים בערך קונים שוער חדש , מאמנים ברמה ומוכרים .

יתרונות:
- רווח מהיר מאד, מאפשר לחזק את הקבוצה בצורהה משמעותית תוך זמן קצר . 
- הרבה יותר "מעניין" ומאתגר מאשר אימון שוערים רגיל . 

חסרונות :
- דורש השקעת זמן משמעותית בחיפוש אחרי שועריים שקרובים לעליית רמה. חשוב לזכור שאתם לא היחידים שמחפשים שוערים כאלה, ולכן מציאת שוער גבוה ברמה שלא יעלה יותר מדי יכולה לקחת הרבה מאד זמן .
- תחלופה גבוהה מדי של שוערים עלולה לגרום לפפגיעה בטיאס ובנסיון של המערך- לכן לא כדאי ששני המתאמנים שלכם יהיו מתאמני טווח קצר .

כיוון שוערים המיועדים לאימון טווח קצר יתאמנו אצלכם לכל היותר שבועיים שלושה, אפשר לקחת לאימון כזה שוערים מבוגרים יחסית(בני 19-22). למי שיש כסף- מומלץ לאמן אקסלנט גבוה לפורמידבל(זה המעבר הכי רווחי), למי שיש פחות כסף - סוליד גבוה לאקסלנט או פסבל גבוה לסוליד. ראו בסוף התדריך טיפים וערכים אופייניים של שוערים שיעזרו לכם בקביעת הרמה של השוערים . 
מומלץ לא לקנות שוערים עם סטמינה גבוהה, כיוון שהיא מעלה את הערך של השוער ומקשה את הזיהוי של שוערים שקרובים לעלייה. עם זאת, הסטמינה לא משפיעה בצורה רצינית(אפילו סטמינה אקסלנט מוסיפה לדעתי פחות מ5% לערך), לכן יש להתחשב בה אבל לא בצורה מוגזמת . 

סיכום
לדעתי השימוש הטוב ביותר באימון שוערים הוא לבניית בסיס כלכלי וכמקפצה לסוגי אימון אחרים. במקרה כזה השילוב הטוב ביותר הוא אימון של שני שוערים לטווח בינוני או אימון של טווח בינוני וטווח קצר(שוער מתחלף ). 
למי שמתכוון לאמן לאורך זמן- השילוב הטוב ביותר הוא אימון שוער אחד לטווח בינוני/ארוך, ושוער שני לטווח קצר . 
כאמור, מי שאין לו זמן להשקיע בהטריק יכול פשוט לאמן 2 שוערים לטווח ארוך ולתת לקבוצה לרוץ. אמנם הוא ירוויח קצת פחות כסף אבל הקבוצה תישאר תחרותית, בניגוד לשאר סוגי האימון שבהם נדרשת השקעת זמן רצינית . 

מאמני שוערים ועוזרי מאמן 
באימון שוערים, מאמני השוערים מזרזים(מעט) את האימון , ועוזרי המאמן שומרים על הפורם של של שחקני השדה. בגלל מיעוט עוזרי המאמן יחסית לסוגי אימון אחרים, קבוצות שמאמנות שוערים סובלות לעיתים מבעיות פורם רציניות מאוד . כמו-כן, לפי תצפיות של המנג'רים המובילים בעולם מבחינת אימון שוערים, אין למאמני שוערים השפעה רצינית מדי על קצב האימון, בוודאי מעבר ל5 מאמני שוערים. לכן, לדעתי מומלץ להחזיק 5 מאמני שוערים ו5 עוזרי מאמן, כדי לשמור על קצב אימונים טוב ולא להכנס לבעיות פורם .
מי שאין לו כסף לשלם ל10 מאמנים יכול כמובן לשכור פחות , אולם מומלץ לשכור לפחות 3 מאמנים מכל סוג .


טקטיקות, מאמן הגנתי/התקפי 
אחד היתרונות הגדולים של אימון שוערים הוא גמישות טקטית מוחלטת. כל מה שצריך כדי לאמן שוערים זה לשחק עם שני שוערים שונים בשני המשחקים כל שבוע. אפשר לשחק בכל טקטיקה חוקית, ולא תהיה לטקטיקה שום השפעה על האימון. מומלץ לשנות את הטקטיקה מדי פעם כדי לצבור נסיון וכדי שתהיה לכם אפשרות להפתיע את היריב בלי לשלם את המחיר של הבלבול . 
לגבי סוג המאמן- אין כאן בחירה אחת נכונה, וכל אחד יבחר לפי העדפתו. אני מעדיף קבוצה מאוזנת כמה שיותר- ולכן אם יש לכם מתאמן שכבר הגיע לרמה גבוהה יחסית לקבוצה שלכם(ולכן הגנה חזקה יותר משאר חלקי הקבוצה) כדאי לדעתי לשכור מאמן התקפי. לעומת זאת, אם המתאמנים שלכם עדיין לא הגיעו לרמה גבוהה אפשר לשכור מאמן הגנתי או נייטראלי . 


טיפים וערכים עבור מאמני טווח קצר
חלק זה נועד לעזור למאמני טווח קצר לזהות שוערים שקרובים
לעליית רמה בקלות רבה יותר. יש מנג'רים שרואים באימון טווח קצר של שוערים דיי-טריידיינג ומתנגדים לו- הם מוזמנים לא לקרוא חלק זה.

הערכים האופייניים של ה- TSI לעליית רמה בפסבל פורם:
פסבל -> סוליד: 3000 TSI
סוליד -> אקסלנט: 4800-5000 TSI
אקסלנט -> פורמידבל: 7400-7800 TSI

אם לשוער יש סטמינה אינד ומעלה תוסיפו 3-5% לערכים אלה .

כל רמת פורם מעלה/מורידה כ10% מערך ה-TSI של השוער . 

טיפים
1) לפני שאתם קונים, חשוב מאד לבדוק האם השוער כבר שיחק השבוע- אם כן, תקבלו עליו אימון חינם, וכל אימון הוא קריטי באימון טווח קצר. מצד שני, יכול להיות שבגלל זה הוא יעלה יותר כסף. תחליטו מה יותר רווחי .

2) יש קבוצות רבות בעולם שמחפשות שוערים קרובים לעלייה. אם אתם רואים שוער שברור לגמרי שהוא הולך לעלות תוך אימון אחד- כדאי שתעזבו אותו. הקבוצות השבדיות למשל יכולות בקלות להציע 2 מליון על סוליד גבוה בידיעה ברורה שיוכלו למכור אקסלנט נמוך ב2.5 מליון בשוק השבדי. בשוק שלנו לעומת זאת לא מובטח מחיר טוב, ואם תשלמו מחיר גבוה מדי אתם עלולים אפילו להפסיד כסף אחרי החישוב של העמלה לסוכן ולקבוצה הקודמת .

3) כאמור, כל רמת פורם שווה מעלה/מורידה כ10% מהערך של השוער. זה יכול לעזור לכם לקנות מציאות. לדוגמה: שוער בן 19-20 ששווה בערך +1.800.000 ש"ח בוויק פורם, יעלה לאקסלנט תוך 2 אימונים לכל היותר, ואולי אפילו תוך אימון אחד . 
הבעיה- כיוון שאין אפשרות לחפש לפי פורם , חיפוש כזה דורש השקעת זמן מרובה, אבל זה יכול להיות שווה לא מעט כסף . 

4) אפשר להשתמש ב"מחשבון השוערים" שנמצא באתר הוטריק להערכת הרמה של השוער :
http://www.hottrick.org/hattrick_keeper_tool.php

המחשבון הוא די מדויק, אבל לפעמים הוא טועה מעט עבור שוערים עם פורם שונה מפסבל. מומלץ להשתמש בו ככלי עזר אבל לא להסתמך עליו באופן מוחלט .

בעקבות שינויים שחלו במשחק ההאטריק ובעיקר בשוק ההעברות בעונות האחרונות, הנה שלוש נקודות חשובות המהוות תוספת חשובה לנאמר מעלה-
1. אימון לטווח קצר הרבה פחות משתלם היום מאשר בזמן כתיבת המאמר . העמלות על מכירה מהירה הרבה יותר גבוהות היום, והרבה יותר אנשים מודעים לאפשרות של סקיל טרייד(העלאת רמה ומכירה תוך זמן קצר). עדיין אפשר לעשות מזה כסף, אבל הרבה פחות מאשר בעבר .

2. בעונות האחרונות ירדה במעט חשיבות השוערים , ובעקבות כך גם המחיר שלהם, מה שהופך את האימון לפחות רווחי ממה שהוא היה פעם. הייתי ממליץ למאמן ותיק לחשוב פעמיים לפני שהוא בוחר באימון הזה. עם זאת, יש לאימון גם יתרונות(בנוסף למה שכתוב במאמר)- משכורת נמוכה יחסית ברמות הגבוהות והשקעה נמוכה בקניית מתאמנים .

3. למרות הירידה בכדאיות, אני עדיין ממליץ על האימון הזה לקבוצות חדשות בגלל הקלות שלו וההשקעה הנמוכה שנדרשת בהתחלה. זה מאפשר לקבוצה חדשה לקנות מאמן סוליד ומתאמנים כבר בהתחלה בלי למשכן את כל הקבוצה

אימון הגנה

למה בכלל כדאי לאמן הגנה ?
יש הרבה סיבות למה לא כדאי - קשה להצליח עם האימון הזה, לשחקנים לוקח הרבה זמן לעלות רמה, המשחקים משעממים ועוד . לעומת זאת לדעת רבים זהו האימון הכי רווחי (אני לא מתכוון להכנס לנושא של איזה אימון הוא הכי רווחי כי זה נושא גדול בפני עצמו), אפשר לאמן עד 10 שחקנים, להרוויח הרבה כסף ולשפר את הקבוצה, שזה בעצם המטרה של לאמן שחקנים. בנוסף, כן אפשר להצליח עם האימון ומפני שיש הרבה מתאמנים, יש די הרבה עליות רמה של שחקנים וזה מחפה על הזמן הארוך שלוקח להעלות שחקן ברמה. עוד יתרון שיש למאמני הגנה הוא שאין צורך כמעט לאמן תכונות משניות, מאמני קשרים למשל מוכרחים לאמן סטאמינה מדי פעם, אבל מאמני הגנה יכולים לאמן הגנה בלי הפסקות .

לקבוצה חדשה קשה מאוד לקנות 10 מתאמנים , מאמן טוב (לפחות פאסבל זה מומלץ) ולאמן הגנה כי זה דורש השקעה כספית לא קטנה, אבל צריך לזכור שבהאטריק מצליחים ע"י אימון שחקנים, לכן אפשר לוותר בהתחלה על קניית שחקני חיזוק, לקנות כמה (לפחות 8 ועדיף 9-10) פאסבלים בני 17 בתחילת או אמצע עונה , אם אין כסף אפשר לקנות כמה אינדים או בני 18 במקום, ואחרי עונה או שתיים של אימון למכור את רוב המתאמנים לחזק את הקבוצה ולקנות מתאמנים יותר טובים. שתי עונות או יותר אולי נשמע כמו הרבה, אבל אין מה לעשות, צריך להיות סבלניים וזה ישתלם .


המאמן
עם מאמן סוליד זה יקח כ-8 שבועות לעלות שחקן בן 17 רמה אחת בהגנה (100% אינטנסיביות אימון ו-10 עוזרי מאמנים), ולכן עם מאמן של פחות מפאסבל זה יהיה 10 שבועות או יותר וזה פשוט זמן ארוך מדי, לכן אפשר וצריך לקנות מאמן פאסבל לפחות, אפילו אחד עם פור מנהיגות שהוא לא יקר יחסית. בהתחלה הקבוצה אולי לא תתפקד היטב ואולי תפסיד את רוב המשחקים, אולם אם רוצים להצליח בהמשך צריך "להקריב" את העונה וחצי – שתי העונות 

הראשונות בשביל לבנות בסיס טוב לקבוצה ורק אז להתחזק משמעותית, וממילא בליגה השישית בה רוב הקבוצות מתחילות בדרך כלל אין לחץ, ואפשר להפסיד את רוב המשחקים ועדיין לא יקרה שום אסון .

עוזרי מאמנים ומאמני שוערים
אני כמובן ממליץ על כמה שיותר עוזרי מאמנים (לא יותר מ-10 כמובן), ואולי הפורם של השוערים יפגע אבל כמו שאמרתי התחרותיות היא לא חשובה בהתחלה. אני מניח שלחלק מהקבוצות 10-9 עוזרי מאמנים זה פשוט יותר מדי, אז תעסיקו כמה שאפשר וזה ישתלם. אני אישית משתמש ב-9 עוזרי מאמנים ומאמן שוערים אחד ולא היו לי בעיות בפורם של השוערים .

משניות של שחקני הגנה
המשניות החשובות לשחקן הגנה, כלומר בלם או מגן (וינגבאק) הם הוינג , הפאסים, הפיאם (הקישור) והסטאמינה .
אני אתחיל דווקא עם הסטאמינה - הסטאמינה בעיקרון חשובה לכל שחקן מלבד שוער, וכך גם לגבי שחקן הגנה. אם יש לו סטאמינה נמוכה , הוא יכול לעשות טעות מעייפות ולגרום לשער, לכן כשקונים מתאמנים כדאי להקפיד על סטאמינה ויק לפחות ואפילו אינד, יותר מזה לא יזיק, אבל גם לא יועיל הרבה. עוד דבר הקשור לסטאמינה של שחקני ההגנה הוא הספשאליטי שלהם ועל זה רשום בהמשך .
עכשיו לגבי הוינג - זה חשוב רק למגנים, הוינגבאקים, ויעזור להם כשהם ישחקו בפקודת נורמל או אופנסיבי, וינגבאק הגנתי בד"כ לא צריך וינג בכלל. חשוב מאוד להקפיד על קניית לפחות 2-3 שחקנים עם וינג טוב (שזה לפחות אינד-פאסבל), כי אחרי שמאמנים אותם אפשר למכור אותם ביותר ויש יותר ביקוש להם מאשר לבלמים בלי משניות, וכמובן שזה נותן אפשרויות רבות יותר של משחק ככה שהקבוצה שלכם תהיה פחות צפויה. כלומר כאשר יש לכם שחקני הגנה עם וינג טוב, אפשר לתת להם הוראה לשחק אופנסיבי וזה ישפר את ההתקפה באותו צד, דבר שיכול להיות מאוד חשוב לקבוצה שמתבססת על הגנה כי ההתקפה היא בד"כ חלשה מאוד, אבל פקודה כזאת תפגע בהגנה לא רק באותו צד אלא גם באמצע, לכן חשוב להזהר ולחשוב היטב לפני שנותנים פקודה כזאת אם זה שווה .
הפאסים- בעבר זה לא היה ממש חשוב, אבל עכשיו שיש את הטקטיקות כמו התקפות מתפרצות, התקפה מהאמצע והתקפות מהאגפים, שחקני הגנה עם פאסים הם יעילים מאוד ויתרמו ליכולת של הקבוצה בטקטיקות הנ"ל .
כמו כן, המפתחים של המשחק ציינו כי חשיבות הפאסים במשחק תגדל בעתיד, לכן עוד שחקן עם פאסים אף פעם לא יזיק .
הפיאם - בלם המשחק אופנסיבי (התקפי), תורם לקישור לפי הפיאם שלו. בלם אשר יש לו פיאם טוב יחסית לקבוצה יכול לעזור הרבה, כי הוא ישפר את הקישור עד כדי רמה שלמה ברמות הנמוכות יותר. הבעיה היא שבלם אופנסיבי צריך גם סטאמינה, לבלם כזה מומלץ לפחות סוליד סטאמינה כי הוא מתפקד בעצם כמו מעין קשר, ואקסלנט גם לא יזיק .

הספשיאליטי (תכונות מיוחדות) של שחקני ההגנה (מבוסס על החוקים)
כידוע יש 5 סוגי ספשיאליטי והם – 

טכניקל (טכני), פאורפול (חזק ), מהיר (קוויק) ,אנפרדיקטבל (בלתי צפוי), והאד (בעל משחק ראש טוב). 

במהלך משחק, יש מצבי ספשיאליטי הקשורים למזג אוויר ויש כאלה שלא .

נתחיל מאלה הקשורים למזג האוויר- שחקן הגנה שהוא פאורפול מאבד סטאמינה (כושר גופני) במשחק בו יש שמש , וכתוצאה מכך מאבד חלק מיכולת ההגנה שלו כמו כן שחקן שהוא קוויק עלול לאבד חלק מיכולת ההגנה שלו בשמש ובגשם. מה שקורה כששחקן מאבד חלק מיכולת ההגנה שלו זה שהוא משחק כאילו הוא ברמה פחות טובה, כלומר יקבל פחות כוכבים ויתפקד כשחקן הרבה פחות טוב, עד כדי כך שראיתי למשל בלם פורמידבל מוציא חצי כוכב כשהוא היה פאורפול והיה שמש. עד כמה השחקן יתפקד פחות טוב זה תלוי באיזה שלב במשחק מדווח שהוא משופע ממזג האוויר, כמה שיותר מוקדם ככה הוא מושפע יותר . שחקני הגנה יכולים גם להרוויח מספשיאליטי, כלומר לתפקד יותר טוב - שחקן הגנה שהוא פאורפול יכול לתפקד יותר טוב כאשר יש גשם .

בנוסף לאלה, יש כמו שרשמתי , ספשיאליטי שלא קשורים למזג האוויר והם - שחקן הגנה בלתי צפוי, אם יש לו יכולת הגנה " לא מספיק טובה", שזה מן הסתם מושג יחסי, הוא עלול ליצור הזדמנות לקבוצה השנייה 

ולגרום לגול. אם לקבוצה שנגדכם יש חלוץ או וינגר שהוא קוויק, אז הוא עלול לכבוש שער, אלא אם כן הבלם או הוינגבאק שלכם הוא קוויק או שיש לו "יכולת הגנה מספיקה". אם לקבוצה שמולכם יש חלוץ או וינגר טכני, אז הוא עלול לכבוש שער במקרה שיש לכם בלם או מגן שהוא בעל משחק ראש טוב. יש גם את אירוע הסטאמינה שהזכרתי קודם, אם לשחקן הגנה שלכם יש סטאמינה נמוכה הוא עלול להתעייף וליצור מצב לקבוצה היריבה . 

מערכים וטקטיקות
המערכים בהם תשחקו תלויים במספר השחקנים שתאמנו . 

אם אתה מאמנים 8 שחקנים אז אפשר לשחק 3-5-2 או 3-4-3 בליגה ו 5-3-2 או 5-4-1 בגביע/בידידות .
אם אתם מאמנים 9 שחקנים אז אפשר לשחק 4-4-2 או 4-5-1 או 4-3-3 בליגה ו 5-3-2 או 5-4-1 בגביע/בידידות .
ואם אתם מאמנים 10 שחקנים אז אפשר לשחק 5-3-2 ו 5-4-1 בליגה או בגביע לפי בחירתכם. אני ממליץ על אימון של לפחות 9 שחקנים ואם אפשר 10. 

ברוב המערכים די קשה להצליח, אני ארשום על המערכים שאני חושב שהם הכי יעילים .

1) 4-4-2 אסימטרי (3 קשרים), טקטיקה נורמל- מערך חזק מכל הבחינות, היתרונות הם קישור די חזק, הגנה חזקה והתקפה סבירה יחסית . החסרונות הם התקפה מצד אחד נהרסת כמעט לגמרי, אפשר לאמן רק 9 שחקנים באותו שבוע ולא 10. 
2) 4-5-1, טקטיקה התקפה מהאגפים- אפשר לשלב את זה עם וינגבאקים התקפיים , אבל זה יחליש מאוד את ההגנה. היתרונות הם שאם יש לקבוצה שלכם ומנגרים טובים זה טקטיקה מצוינת. הקישור טוב מאוד, הגנה חזקה (אם הוינגבאקים לא התקפיים) והתקפה בצדדים גם טובה, כמובן אם יש לכם שחקנים עם פאסים אז יהיו יותר התקפות מהאגפים והטקטיקה יותר יעילה. החסרונות הם התקפה מאוד חלשה מהמרכז, אם אין וינגרים טובים תכבשו מעט מאוד שערים, אם אין הרבה פאסים לשחקנים שלכם, הטקטיקה לא תהיה יעילה ורוב התקפות לא יבואו מהאגפים דווקא. שוב אפשר לאמן רק 9 שחקנים באותו שבוע ולא 10.
3) 4-3-3, 3 קשרים, והטקטיקה היא התקפות מתפרצות- מערך שאני לא שיחקתי בו, לפי הרבה משחקים שבחנתי עם מערך זה אפשר להצליח אבל צריך הרבה מזל שרוב ההתקפות שלכם יבואו מהאמצע, כי בלי וינגרים ההתקפות בצדדים יהיו די חלשות. עוד דבר הוא שכדאי שלשחקני ההגנה שלכם יהיו פאסים טובים, אחרת יכולת המתפרצות שלכם תהיה די נמוכה. היתרונות הם הגנה די חזקה, אשר להשתמש בוינגבאקים התקפיים אבל זה יפגע מאוד בהגנה, התקפה מאוד חזקה באמצע. החסרונות הם קישור די חלש ואפילו שיש 3 קשרים ההתקפות המתפרצות מורידות 10% מיכולת הקישור של הקבוצה ולכן הקישור לא יהיה משהו . שוב אפשר לאמן רק 9 שחקנים באותו שבוע ולא 10 .
4) 5-4-1, אסימטרי (3 קשרים ) ווינגר אחד התקפי, נורמל/פרסינג - מערך בו תהיה לכם התקפה מאוד חלשה, אבל אם יש לכם חלוץ אחד ברמה, ווינגר אחד ברמה אז זאת טקטיקה בהחלט סבירה. היתרונות הם קישור סביר, הגנה מאוד חזקה, אפשר לשים וינגבאק התקפי בצד בו הוינגר ההתקפי משחק כדי לחזק את ההתקפה משם. החסרונות הם כמובן התקפה חלשה מאוד במרכז ובצד שאין בו וינגר, וגם בצד עם הוינגר ההתקפה לא משהו. אפשר לשחק פרסינג אם רוצים להוציא תיקו .

5-4-1 סימטרי (2 קשרים ו-2 וינגרים התקפיים), הטקטיקה היא התקפות 
מתפרצות- המערך הוא טוב למי שיש וינגרים חזקים כי עם חלוץ 
אחד ההתקפה מהאמצע תהיה די חלשה, שוב פעם לא יזיקו פאסים לשחקני ההגנה.
היתרונות הם הגנה חזקה, התקפה לא רעה מהאגפים . 
החסרונות הם קישור חלש ואם ההגנה תעצור את רוב ההזדמנויות של הקבוצה היריבה אז זה יחפה על הקישור, התקפה חלשה באמצע .

) 5-3-2 עם 3 קשרים) , התקפות מהאמצע/פרסינג- המערך הזה הוא מצוין אם יש לכם 2 חלוצים טובים ואם אתם יכולים להתמודד עם היריב שלכם בקישור בצורה שווה, אם לא אז לא ממש כדאי. שוב כדאי שלרוב השחקנים שלכם יהיו פאסים בשביל שההתקפות מהאמצע יהיו יעילות. 
היתרונות, הגנה מאוד חזקה, קישור סביר, אולי קצת חלש והתקפה במרכז די חזקה. החסרונות הם אין התקפה כמעט בצדדים, אלא אם כן משחקים עם 2 וינגבאקים התקפיים, הקישור לא הכי חזק שיכול .
אפשר גם לשחק 5-3-2 עם 3 קשרים והתקפות מתפרצות, אך לפי הניסיון שלי קשה מאוד להצליח בזה כי פשוט אין מספיק התקפה בשביל לכבוש ברוב המקרים .

5-3-2 אסימטרי (עם 2 קשרים) ווינגר התקפי אחד, הטקטיקה היא התקפות מתפרצות - אם אתם רואים שאתם לא מצליחים להתמודד עם הקבוצה היריבה בקישור אפשר לבחור בטקטיקה זו , חשוב שתקפידו על כך שההתקפה תהיה מספיק חזקה, לכן הוינגר ו-2 החלוצים צריכים להיות די טובים.
כמו כן, יש עדיפות לשחקנים עם פאסים בהגנה. היתרונות, הגנה מאוד חזקה , התקפה סבירה, חוץ מהצד שבו אין וינגר. החסרונות הם קישור חלש, אבל אם תצליחו לעצור את רוב התקפות היריבה אז אפשר לחפות על זה, וחוסר התקפה בצד אחד .

טיפים
כאן אני ארשום כל מיני טיפים שאני מצאתי שהם יעילים וטובים מאוד למאמני הגנה ועוזרים לקבוצה להצליח .

1) קנו שחקן שיש לו סט פיסס גבוה וסקורינג טוב - זה יתרום לא רק לבעיטות החופשיות והפנדלים של הקבוצה , אבל גם יגדיל את הסיכוי לבעיטות מרחוק במשחק, כי הרי שחקן עם סט פיסס וסקורינג טוב יכול לבעוט מרחוק ולכבוש שער, דבר שיכול להיות קריטי למאמני הגנה כי כל גול חשוב .
2) קנו מאמן הגנתי - אני יודע שהרבה אנשים לא יסכימו איתי ויגידו שבמילא יש למאמני הגנה הגנה חזקה והתקפה חלשה אז בשביל מה להגדיל את הפער הזה ולהפוך את הקבוצה לקבוצה כל כך לא מאוזנת? התשובה שלי היא שההגנה שיש לכם, מאמני ההגנה, בלי המאמן ההגנתי היא פשוט לא מספיק חזקה. הרי קרה לא פעם ולא פעמיים שעם הגנה של אקסלנט סופגים מהתקפה של ויק, עם הגנה של אאוט סופגים מהתקפה של פאסבל וזה קורה כי שום הגנה היא בלתי חדירה.
עם זאת, יש לסייג ולומר, כי מי שמאמן 9 שחקנים, שייקח כמו שנאמר למעלה מאמן הגנתי. אבל מי שמאמן 8 שחקנים בלבד בהגנה, שייקח מאמן התקפי דוקא, וזאת משום שמי שמאמן 8 או פחות מסתמך על קישור והתקפה ולא על הגנה, ואין טעם לחזק את ההגנה במאמן הגנתי כשמהצד השני מחלישים אותה עם המערך זה גורם למצב שההתקפה לא חזקה מספיק וההגנה לא חזקה מספיק .
3) התאימו את הספשיאליטי של השחקנים שלכם לזה של היריבה שלכם, אם יש לו בלם בעל יכול ראש טובה שימו חלוץ טכני אם אפשר וכ'ו, הרבה אנשים מזלזלים בזה, אבל במיוחד למאמני הגנה זה יכול להיות קריטי, לכן גם אם זה נראה משני, שימו לב לכל פרט כזה ונצלו אותו .
4) שחקו חכם- אין חובה להסתמך רק על ההתקפות המתפרצות, אם יש אפשרות להתמודד עם היריב שלכם בקישור אז תנסו להסתדר בלי זה, כי מהניסיון שלי זה טקטיקה לא צפויה והרבה תלוי במזל. עם זאת, יש לומר שאפשר גם להסתמך על מתפרצות כטקטיקה קבועה, אבל זה דבר שהוא קשה לעשות ולכן לפני שעושים את זה כדאי לעקוב איך משחקות קבוצות שמתבססות על זה ולפעול בהתאם.
5) שימו לב לביטחון של הקבוצה- גם אם מנצחים 1-0 הביטחון עלול לרדת, קנו 2-4 פסיכולוגים כדי לשפר את הביטחון, מה שכן אם יש לכם משחק מול קבוצה שמדורגת נמוך בטבלה יחסית לכם תפטרו אותם את רובם כי עלול להיווצר עודף ביטחון .

אני חושב שזה הכל, אמנם יש הרבה נושאים בהם לא נגעתי כמו באיזה רמה הכי רווחי למכור מתאמנים ועוד, אבל דברים כאלה מגלים עם הניסיון ואי אפשר לפרט על הכל . 

אני התייחסתי פה בכתבה לכמה נושאים "שנויים במחלוקת" אפשר להגיד כמו: מה האימון הכי רווחי והאם עדיף מאמן הגנתי או לא למאמני הגנה, שוב אני אומר מה שרשמתי זה דעתי האישית ואתם יכולים לא להסכים איתה. מקווה שעזרתי לכם להבין את האימון ההגנה וכל מה שקשור אליו קצת יותר טוב .


אימון קישור
אחד הכללים הראשונים שכל שחקן הטריק מתחיל לומד די מהר, הוא שכדי להתקדם, קישור זה המפתח. בכתבה הבאה אשתדל לעסוק בכל המאפיינים של האימון הכי נפוץ מאז ומעולם על שלל היבטיו השונים .

אז כמו שאומר הפתיח לכתבה, הדרך להתקדם בהטריק היא קישור . איך עושים את זה? מאמנים את התכונה, או מאמנים משהו אחר, ומוכרים כדי לקנות קשרים איכותים. אימון התכונה בעצמה יגרום לשיפור הרבה יותר מהיר של הקישור מן הסתם, תוכלו לראות תוצאות (בהנחה שאתם מאמנים צעירים מוכשרים) בתוך עונה - שתיים, כשיגיעו לאיזור רמת האאוטסטנדינג, פחות או יותר. (הכל תלוי בגיל, המאמן וכ'ו ).
אז קודם כל כמה כלליים בסיסים, אתם יכולים לאמן 6 שחקנים בשבוע 100%, ועוד 4 ווינגרים שיקבלו חצי אימון קישור. קצב האימון הוא דבר שתלוי בכמה גורמים. בהנחה שיש לכם מאמן סוליד, 100% אינטנסיביות ו8 עוזרי מאמן לפחות, לבן 17 אמורים לקחת 7 שבועות לעלות רמה, בן 18 יעלה בקצב כמעט זהה לחלוטין, ובגיל 19 מוסיפים חצי שבוע בערך. מגיל 20 ומעלה כל שנה נחשבת כשבוע נוסף של אימונים. חשוב לציין שלא הכל מדויק, וגם מה שאני כותב פה לקוח מניסיון אישי, אבל כבר ראיתי קשרים בני 21 עולים ב7 שבועות וקשר בן 19 שעלה ב8 . 
בניית תוכנית אימונים זה סיפור קצת יותר מסובך. בניגוד לשוערים , ובאופן דומה למגינים (שניהם כבר סוקרו על ידי הפדרציה) אימון קשרים יבוא על חשבון הצלחת הקבוצה שלכם. קשרים צעירים יבואו בדרך כלל בלי סטמינה טובה במיוחד, וכמובן שרמתם לא תהיה גבוהה מידי מה שאומר שהקישור שלכם יהיה חלש, ולמרות כל הטקטיקות והכל, אתם תהיו אנדרדוג ברוב המקרים בהם הקישור שלכם יהיה נחות משל היריב. בהנחה שאין לכם יותר מידי כסף למתאמנים "גבוהים" (מרמת אאוטסטנדינג ומעלה) תאלצו כנראה לעשות "עונה פיננסית", למי שיש ליגה חלשה זה מתאים מצויין וזה הזמן הנכון לנצל את זה, ולתת אימון לצעירים. מי שהולך לפי הקו הזה, יכול להשיג 6 פסבלים בני 17 (לא אמור להיות יקר במיוחד) ולהתחיל לאמן. חשוב להדגיש, שכדאי שרוב המתאמנים שלכם יהיו באותה רמה, כי כשתמכרו אחד מהם בעתיד הקבוצה שלכם תחלש 
משמעותית אם התחליף לקשר רחוק מרמתו, וזה עוד חיסרון מסויים של אימון קישור: אם תאמנו התקפה ותמכרו חלוץ מגניפיסנט ותרכשו סוליד/אקסלנט צעיר, אומנם ההתקפה תיחלש אבל הנזק לא יהיה קרוב אפילו למה שיקרה אם תעשו אותה תחלופה בקשרים. לגבי אימוני סטמינה: כמה שפחות, יותר טוב. אם אפשר, תאמנו את השחקנים שלכם באופן רצוף כולל פגרות למשך כמה שיותר עונות , שיקבלו כמה שיותר אימונים כל עוד הם צעירים! את אימון הסטמינה אפשר לדחות לגיל 20-21, אם מצבכם מאפשר לכם כמובן. זה אומנם יגרום דחיה של כמה עונות עד שתוכלו להנות מהם לגמרי, אבל יהיה שווה את ההמתנה, תקבלו שחקנים יותר חזקים ואיכותים. כמו כן, אם כבר החלטתם לעשות אימוני סטמינה ואתם רואים שאין לכם אף קשר מתחת לסוליד , אפשר בהחלט לוותר על שבוע סטמינה אחד ולחזור ישר לפליימייקינג
מערכים מומלצים
המערך הקלאסי של הטריק ומאמני קישור הוא 352. 3 קשרים אמצעים, ושני ווינגרים תומכים יתן לכם קישור מספיק חזק, ואפשרות לאמן 10 שחקנים בשבוע (4 הווינגרים יקבלו אימון חלקי כאמור). כל מערך עם 3 קשרים יתאים בעיקרון למאמני קישור אבל מי שרוצה לנצל את האימון שלו למקסימום צריך לשחק עם 5 קשרים פעמיים בשבוע (451 , 352, ויש כאלה שיאמרו גם 550...), אבל גם אם אי אפשר למלאות את כל המקומות ה"ריקים " של הווינגרים, לא צריך להילחץ, לא יקרה שום אסון אם תשחקו 352 רק פעם אחת בשבוע למשל. ניצול היכולת לאמן את הווינגרים בחצי הוא אחד הדברים האהובים עליי באופן אישי, אפשר לנצל אותו כדי לרכוש קשר שקרוב לעלות רמה, לתת לו לשחק פעם או פעמיים ולמכור מהר, בלי לבזבז משבצת של מתאמן עליו למשל. במצב האידיאלי אפשר לאמן את הווינגרים שלכם עד אקסלנט/פורמידבל ולמכור אז, רק צריך לזכור שכדי שזה יהיה אפקטיבי הם צריכים להיות צעירים מספיק, בני 17-22 .

גבוה/נמוך 
זיהוי של קשרים גבוהים/נמוכים הוא משהו שתצברו עם הזמן, אפשר גם להתייעץ עם מאמנים ותיקים, רק צריך לזכור שיש הרבה גורמים שמשפיעים על ערך השחקן, המשניות כגון סקורינג וסטמינה עלולות לבלבל אתכם. אפשר גם לבדוק לפי כוכבים אם לא בטוחים: קשר סוליד עם וויק סטמינה יוציא 1.5 כשהוא נמוך, ו2 כשהוא בינוני/גבוה בפסבל בפורם, למשל. כמו שאמרתי, הכל עניין של ניסיון שרוכשים, אין לזה נוסחה מדויקת כמו עם שוערים. כדי לזהות אם שחקן נמוך או גבוה, תחפשו קשרים עם כמה שפחות תכונות משניות, תערכו השוואה בין קשר סוליד ואקסלנט עם משניות (גרועות) זהות בפורם פסבל כדי להבין את המרחק מעליתי רמה ומתי הוא אמור (בערך) לעלות לאקסלנט .


משניות
לטעמי האישי משניות לקשר הן בונוס נחמד, אבל לא נחוץ.
פסינג והגנה יעלו את ההתקפה/הגנה שלכם ברמה אחת בממוצע ( כשמדובר על בין אינד לסוליד משניות), ולעומת זאת ייקרו את ערך השחקן, מה שאומנם יעלה את ערך השוק שלו לעומת שחקן דומה ללא משניות אבל באופן טבעי גם מחיר השוק של המתאמן.
כמו כן, זה ישפיע בצורה רצינית על המשכורת בעתיד, מה שיעשה לכם את החיים קשים.
אל תחפשו משניות בכוח, לא יקרה שום אסון אם תתפשרו על שחקן ללא משניות טובות ואפילו ההפך.
ובכל זאת, התכונה המשנית האהובה עליי היא הגנה: גם קשר הגנתי טוב, וגם בלם התקפי מעולה בעת הצורך .

ספשייליטיז
כמו כל דבר בהטריק , לספשייליטי של קשרים יש אפקט שלילי/חיובי באותה מידה, פירוט בהמשך.
הספשייליטיז הכי אידיאלים לקשר הם טכני/חזק, אם המזל משחק לכם הקשר יכול להוציא לפחות 1.5* יותר מכרגיל במזג האוויר המתאים, אבל מצד שני גם לאבד אותה כמות במזג האוויר הנגדי.
נגחן ובלתי צפוי גם נחמדים אבל מסוכנים, והספשייליטי שאין לה שום תועלת לקשר עד כמה שידוע לי, היא מהיר .

ועכשיו לפירוט
הנחה מקובלת היא שמנוע המשחק קורא את ההרכב
כ4-4-2 קלאסי בלי קשר למערך אותו בחרתם, ומחלק את ההרכב שלכם לשני איזורים :

- שחקנים "הגנתיים": מגינים וקשרים
- שחקנים "התקפיים": חלוצים ו-וויננגרים

טכני וחזק פועלים באותה מידע על שני האיזורים: מחלישים ומוסיפים לפי תנאי מזג האוויר (כמוזכר למעלה), אבל בשאר הספשייליטיז יש הפרדה.
בלתי צפוי , נגחן ומהיר הן תכונות מעולות לשחקן התקפי, אני לא זוכר שאי פעם ראיתי נזק ממשי מהם אצל שחקנים התקפים, והתרומה שלהם אדירה. רק כדי להזכיר, הנה כמה מהדברים אותם הם יכולים לעשות: שחקן התקפי בלתי צפוי יכול למסור כדור על פני 40 מטר, למסור מסירה מדויקת להפליא, לכבוש שער במספרת. שחקן מהיר יכול לבשל שער מהיר, לעבור מגן עם המהירות ולכבוש, שחקן נגחן יכול לנגוח וכ'ו. לעומת זאת, שחקנים הגנתיים (ושוב אנחנו חוזרים לקשרים) יכולים לקבל נזק של ממש מספשייליטיז שכאלו: שחקן מהיר יאבד הגנה בשמש, שחקן פאוורפול יאבד סטמינה באותו מזג אוויר, שחקן בלתי צפוי יכול לפשל ולמסור ליריב ולגרום למצב הבקעה, שחקן נגחן (נמוך) יכול להתבלבל מול שחקן טכני ולגרום לספיגת שער וכ'ו. הם יכולים לנצל כל ספשייליטי (חוץ ממהיר למיטב ידיעתי) בצורה חיובית כמו שחקנים התקפים, כמובן, אבל בניגוד לשחקנים התקפים יש פה סיכון הרבה יותר גדול. במקרה של שחקן בלתי צפוי למשל הסיכון הוא הכי גדול, כדי להמעיט את הסיכון השחקן צריך מידה גבוהה מאוד של הגנה ביחס לשחקנים היריבים במגרש, ולכן בדרך כלל לא מומלץ לרכוש קשרים בלתי צפויים עם הגנה לא טובה .

כל אחד יעשה לו את החשבון שלו, יש לזה בונוס יפה אבל זה גם סיכון .

מצב השוק
מכיוון שקישור הוא האימון הכי נפוץ בעולם כמוזכר למעלה, נוצרה בעונות האחרונות דפלציה קשה ומחירי קשרים ירדו פלאים בהשוואה לעונות קודמות ועמדות אחרות. העונה אני מרגיש שהשוק מתחיל להתאושש, ובעוד כמה עונות אני חוזה שהקשרים יחזרו למחירים הראוים להם. השוק הוא דינאמי ולא צפוי ועוד מעט יהיה זה תורה של עמדה אחרת לרדת במחירים בגלל היצע גדול מידי, אני באופן אישי מהמר על חלוצים אגב. בכל מקרה, למי שמאמן קשרים לטווח ארוך ולא לחצי עונה או עונה אני מאמן למכור במגניפיסנט, לאמן מעל מגניפיסנט לא ישתלם לכם כלכלית, ההבדל במחיר בין מגניפיסנט ממוצע (18 מיליון בערך) לבין וורלד קלאס (22-23 מיליון) לא שווה את השבועות הנוספים של האימון . למי שבכל זאת רוצה לאמן את הקשרים שלו לטווח ארוך יותר, אני ממליץ לאמן עד טיטאניק בלבד., ובשום פנים ואופן לא מעל רמת אי.טי. וזאת משום שהמחירים ברמות הללו כמו שנאמר כבר למעלה, פשוט לא משתלמים.

אימון ווינגרים
כמו שרבים יודעים, או שאולי לא, אימון ווינגרים הוא האימון הכי פחות נפוץ מבין כל סוגי האימון של תכונה ראשית. 4% מהמשתמשים בעולם מאמנים תכונה זו, פחות אפילו ממספר מאמני המסירה (5% ).
בהמשך הכתבה יפורטו היתרונות והחסרונות, אבל קודם, נתחיל מהפשוט ביותר .

באימון ווינג ניתן לאמן 4 ווינגרים בשבוע, ו-4 ווינגבאקים ב-50 אחוז אימון ווינג .
עם מאמן סוליד ולפחות 8 עוזרי מאמנים ו-100 אחוז אינטנסיביות,לוקח לעלות רמת ווינג לשחקן בן 17 4-4.5 שבועות .
בגיל 18 5-5.5 שבועות 
בגיל 19 6-6.5 שבועות 
וככה כל שנה מוסיפים להם עוד שבוע אימון, ישנם אנשים שמאמינים שנוספים אחוזים בזמן השבועות אני מאמין ששבוע לכל שנה בגיל, וככה זה גם עם הווינגרים שאני מאמן .

אימון ווינגרים לא פוגע יותר מידיי בתפקוד הקבוצה בגביע ובליגה, מהסיבה הפשוטה שלרוב הקבוצות אין ווינגרים טובים מהצד השני . בדרך כלל לקבוצות שלא מאמנות ווינג ולא בליגת העל או משהו כזה יש ווינגרים אקסלנט-סוליד. באימון קשרים לדוגמא יש בעיה שצריך להקריב את משחקי הגביע או הליגה עם

קשרי אימון שבדרך כלל פחות טובים ממה שצריך, ולרוב גם בלי סטאמינה מספיק טובה .

תכונות חשובות לווינגרים 
תכונת הווינגר כמובן הכי חשובה והכי מוסיפה לציון ההתקפה, אחרי כן המסירה, הקישור מוסיף לתרומה לקישור ומוסיף הרבה מאוד לשווי השחקן בשוק, וגם סטאמינה חשובה לשחקן ויכולה לעשות הבדל של חצי כוכב .

שיטות שונות לאימון ווינגרים 
דרך אימון לקבוצות חדשות, או קבוצות שעוברות לאמן ווינגרים ואין להן תקציב :
קונים שני ווינגרים סוליד בני 18 ושני ווינגרים פסבל בני 17. אומנם משניות של ווינגרים חשובות גם בשביל מכירה עתידית של השחקנים, ואם תמצאו שחקנים עם מעל וויק בתכונת הפליימייקינג ומסירה תנו להם עדיפות, אבל בתור התחלה תוכלו להסתפק בחסרי משניות . בתום העונה ניתן למכור שני ווינגרים, במידה ואתם בעלי מאמן פסבל השחקנים בני ה-17 יכולים להיות אאוטסטנדינג ומעלה, וכל אחד מהם ניתן למכור בסביבות 7.5 מיליון . תחליטו מי משני הווינגרים אתם מעוניינים למכור בסוף העונה, אולי את עלה שהרמת ווינג הכי פחות קרובה לעלות. מכירה של שני ווינגרים כאלה שאומנו עונה צריכה להכניס באיזור ה-15 מיליון שקל לקופת המועדון. בתחילת העונה הבאה, הביאו מאמן סוליד חזקו את הקבוצה בשחקני חיזוק וחפשו שני ווינגרים ברמת פסבל עם משניות טובות של אינד ומעלה גם במסירה וגם בפליימיקינג ותתחילו לאמן אותם לטווח ארוך, כשבסוף עונה תמכרו את שני הווינגרים שנשארו לכם מהעונה הקודמת, שבסוף העונה יהיו ברמת וורלד קלאס, עם הכסף תוכלו שוב לחזק את הקבוצה ולהביא שני ווינגרים ברמת סוליד בתחילת עונה ואולי כאלה עם פוטנציאל להצטרף לאחת הנבחרות הצעירות בהאטריק .

קבוצות עם כסף יכולות כבר להתחזק בווינגרים בני 17 סוליד בתחילת עונה, ולפעול כמו הקבוצות החדשות שמאמנות ווינג מהעונה השנייה שלהן .

דיי טריידינג (אימון לטווח קצר ) – בעלי ניסיון באימון ווינגרים יכולים לעשות פעולה פשוטה שתכניס כל שבוע-שבועיים סכום של יותר ממיליון שקל לכיס. אך יש מוקש, צריך ניסיון בשווי ווינגרים, ככה זה עובד :
במקרה שעפתם מהגביע מומלץ לחפש ווינגרים בני 17 עם פור – וויק בכל התכונות עם ווינג סוליד ושווי 340 אלף ומעלה. המחירים שלהם באמצע העונה לא אמורים לעלות על 400 אלף במקרה הכי גרוע. כל שבוע קונים שניים, משתפים אותם במשחק הידידות בתור ווינגבאקים, ובמידה ויש מאמן סוליד יש סיכוי יותר מסביר שהם יעלו באותו שבוע לרמת אקסלנט ויוכלו להמכר בסביבות המיליון שקל מינימום 800 אלף. מקסימום מחכים עוד שבוע אם ווינגר מסויים, בכל מקרה, זה רווח טוב כשעושים את זה הרבה פעמים, ככה אני התחזקתי במהלך עונתי הראשונה .
כמובן שניתן לשלב את שיטת האימון הזאת עם שתי השיטות הנ"ל .

השימוש בווינגרים הוא בעיקר כהתקפיים או לכיוון האמצע , מעטים האנשים שמשתמשים בווינגרים שמתופקדים כנורמאל, או כהגנתיים .
ווינגר אופנסיבי תורם לצד שבו הוא נמצא של ההתקפה, מה שעוד תורם לשם זה המסירה של הקשר באותו צד, המסירה של הווינגר, והחלוץ שבאותו הצד .
ווינגר לכיוון האמצע צריך שיהיה לו ווינג טוב, כדי שהאגף שלא לא ישאר פתוח וכמובן שצריך פליימייקינג וסאטמינה כדי לתרום לקישור, עוד סיבה למה כדאי לקנות ווינגר עם פליימייקינג טוב, כדי לשחק לעיתים לכיוון האמצע .
עוד דבר נחמד עם הווינגרים, זה שהם העמדה היחידה כנראה, שיכולה לגרום לכל סוג של שער ממצב מיוחד, מלבד כל הספשייליטי של שחקנים טכנים, או זריזים, ווינגרים עם רמת ווינג טובה, יכולים לגרום למצב מיוחד במידה ויש גם חלוץ עם ספשייליטי של נגיחה, כשהווינגר מרים לחלוץ כדור, ככה שאפשר להצטייד בווינגר אחד טכני, אחד זריז, אחד פאוורפול, ואחד לא צפוי, ואפשר ליצור כל אחד מהאירועים המיוחדים שיכולים להביא לשער .

טקטיקות
מבחינת טקטיקות אין יותר מידיי דברים מיוחדים שאפשר לעשות עם ווינגרים, מכיוון שממילא יש מספר מועט של מתאמנים אין טעם להקטין אותו עוד יותר ולשחק 3-4-3 עם אחד הווינגרים כחלוץ נוסף, כשאני רוצה לשחק 3-4-3 אני נותן פקודה לאחד הבלמים שיהיה חלוץ נוסף , וכדי לחזק את הקישור משתמשים בפקודה של ווינגר לכיוון האמצע (עוד סיבה למה לקנות ווינגר עם פליימייקינג טוב, וצריך כמובן גם סטאמינה טובה ) 
את רוב הדברים רוכשים מניסיון, כמו לדעת איזה שחקן הוא בעל רמת ווינג גבוה, ועוד כל מיני דברים. בין השאר תראו שבדרך כלל ווינגר צריך לעלות בשתי רמות על כל חצי כוכב שמתווסף לו, מומלץ למכור שחקנים כשהם ברמת וורלד קלאס, ככה לפחות אני חושב, בכל מקרה, תקבלו סכום נאה גם על ווינגרים ברמות יותר גבוהות, כי אין יותר מידיי כאלה בשוק, הבעיה עם ווינגרים היא שאחרי שהם מגיעים לרמה בריליאנט הם מתחילים לעלות בשווי בצורה דרסטית אחרי כל אימון, דבר שבסוף עונה מעלה את רמת השכר שלהם בהרבה , קבוצות בליגות החמישית-שישית לא בטוח שיצליחו להתמודד עם יותר מ-2 ווינגרים ברמות של מעל וורלד קלאס וזאת עוד סיבה למכור שחקנים כשהם מגיעים לרמה הזאת .

מחירי שוק 
אם אתם בונים על יותר משני ווינגרים סוליד עם משניות של פסבל ואינד במסירה ופליימיקיינג בתחילת העונה, תאלצו להוציא משהו כמו 25 מיליון, ככה שתפסיקו לפנטז על זה לפחות בנתיים .
ווינגר פסבל בן 17 בתחילת עונה עם פסבל פליימייקינג ואינד מסירה צריך לעלות בסביבות המיליון. מומלץ שהערך במקרה הזה יהיה לפחות 400 אלף כמובן שזה כרוך בכך שלא תיהיה לו סטאמינה וסקורינג והגנה אחרת זה יהיה שחקן עם פסבל ווינג דיי נמוך .
ווינגר סוליד בן 17 בתחילת עונה עם אינד מסירה ואינד פליימייקינג צריך לעלות בין 4 מיליון ל-6.5 מיליון, מומלץ שווי של 300 אלף לפחות .

ווינגר פסבל בן 17 בתחילת עונה עם פחות מפסבל משניות צריך להמכר במקסימום 500 אלף, לא מומלץ לקנות שחקנים שהשמניות שלהם היא פחות מפור נסו להמנע מזה לחלוטין, רצ'ד כואב לקונים בעיניים .
ווינגר סוליד בן 17 עם משניות בין פור לאינד (במידה ומקסימום תכונה משנית אחת שלו היא אינד) צריך לעלות בין 1.5 מיליון ל-3 מיליון .

אימון חלוצים
ראיתם את רונלדו בטלוויזיה, והחלטתם : אני הולך לאמן את החלוצים האולטימטיביים .
בלי חסרונות... בלי בטן קטנה( רונלדו ), בלי חזרה יותר מדי להגנה ( ראול), בלי קריזות (ואן-ניסטלרוי)... בקיצור חלוץ מושלם (דומה להנרי ) .
מאיפה מתחילים ?
אולי בחסרונות של אימון חלוצים : קישור,קישור ושוב קישור .
כידוע לנו, קישור הוא עדיין החלק החשוב במערך בהאטריק. (למרות נסיונות להמעיט את חשיבות הקישור ע"י הכנסת הטקטיקות ה"חדשות " ).
לא קל להסתדר רק עם התקפה חזקה , כי כדי שההתקפה תבוא לידי ביטוי, אתה צריך גם קישור כדי שיספקו את ההזדמנויות להתקפה .
כמובן שתמיד יש אפשרות של שימוש בקאונטר-אטאק (ועל זה עוד נרחיב בהמשך...) , אבל גם בשביל זה צריך הגנה חזקה !
אז בואו נתחיל בתכל'ס ....

מס' מתאמנים מקסימליים : 6 .
בהנחה שיש מאמן סוליד, ב- 100% אימון, עם כ-8/9 עוזרי מאמן, קצב האימון הוא כדלהלן :
בן 17 – 6.5-7 שבועות .
בן 18 – 7.5-8 שבועות .
בן 19 – 8-8.5 שבועות .
וכל שנה בגיל – זה כעוד 10% זמן אימון . .
כמובן שיש יוצאי דופן ומס' דעות לעניין, אבל זוהי בערך התאוריה .

תוכנית אימונים
תוכנית האימונים של החלוצים לא אמורה להיות מסובכת ומייד יבוא פירוט בשלבים על אימון חלוצים תוך עשיית מינימום טעויות .
1) א. קבוצה חדשה- אתה מנהל מתחיל והחלטת לאמן חלוצים, מכיון שהתקציב שלך הוא קטן יחסית ועליך להתחזק בעוד מקומות חוץ ממתאמנים מומלץ לך לקנות חלוצים בני 17 ברמה של פאסבל עם מסירות פור או וויק, ערך של 180 אלף לפחות .
ב. אם אתה קבוצה יחסית וותיקה שכבר אימנה אימון אחר, ועכשיו אתה רוצה לשנות לחלוצים, כדאי לך לקנות חלוצים ברמה גבוה יותר לפחות סוליד עם אינד' מסירות לפחות. חשוב להזכיר שמסירות מוסיף מאוד למחיר של החלוצים !
2) חלוצים לא צריכים חוץ דבר פרט למסירות , שים לב טוב שאין שום תכונה אחרת(פ"מ,הגנה,ווינגר ) אצל אותו שחקן שהרמה היא אינד' ,מכיוון שזה מוסיף לערך של השחקן .
3) עליך לקנות 6 חלוצים , 3 עבור הליגה ,3 בימי שלישי (ידידות או גביע ).
4) לעבור למערך של 3-4-3 או 3-3-4 עדיף כמובן מערך של 3-4-3 כי אז יהיה לך גם קישור חזק יותר .
5) מומלץ לאמן 3-4 חלוצים תקופה ארוכה של לפחות 2 עונות ו-2 או 3 אחרים שיתאמנו תקופה קצרה 
כדי שתוכל כל פעם במכירה שלהם לשדרג חלקים אחרים במערך שלך .
6) כמובן כדאי שיהיה לך מאמן ברמה של לפחות פאסבל .
7) להתפלל שלא יפצעו לך חלוצים :)

מערכים אפשרים/מומלצים
הפופולארי : 3-4-3 :
החלוץ הנוסף יכול לבוא ממס' עמדות. השתיים הנפוצים :
1) החלוץ עולה מעמדת הוינגר, קשר נוסף עולה מעמדת הבלם/מגן, מה שמשאיר אותנו עם 3 מגנים,3 אינרים,וינגר אחד ו-3 חלוצים .
2) החלוץ עולה מעמדת הבלם/מגן, מה שמשאיר אותנו עם : 3 מגנים , 2 אינרים,2 וינגרים ו-3 חלוצים .

מערך 4-3-3 :
המערך הנ"ל כולל 4 מגנים , 3 בקישור (או 3 אינרים, או 2 אינרים+וינגר או אינר+2 וינגרים ) ו-3 בהתקפה .
המערך הזה טוב במיוחד עבור טקטיקת הקאונטר-אטאק( שמייד נרחיב בנושא ) , בהן נדרשת הגנה טובה והתקפה טובה .

מערך 3-5-2 :
כן..כן... יש מאמני חלוצים שמשחקים גם 3-5-2 .
המערך זה נותן פתרון לבעיית הקישור שדיברנו בהתחלה , אלב החסרון הגדול ,כמובן, זה שאפשר לאמן מקסימום של 5 חלוצים, בהנחה שבעצם משלבים בין 3-5-2 לבין 3-4-3 במשחקי השבוע .

טקטיקות מיוחדות:
קאונטר-אטאק : סוף-סוף הגענו לפה ...
קאונטר אטאק נותן מענה לבעיית הקישור של מאמני החלוצים .
כדי שהטקטיקה הזו תהיה יעילה צריך :
1) הגנה חזקה – ההגנה נועדה לעצור את התקפות היריבה, כמו כל טקטיקה, אבל קאונטר גם דורש יכולת פסינג של המגינים , כדי שההתקפות המתפרצות יהיו יעילות .
{ אפשר לדמות את הקאונטר לשיטת משחק של הליגה האנגלית (לא כולל את הקבוצות הגדולות ): מסירות מחוליית ההגנה היישר לחוליית ההתקפה }.
2) התקפה חזקה – כדי לנצל את המסירות שההתקפה קיבלה מחוליית ההגנה . ( והרי יש לנו התקפה חזקה, או לפחות התקפה מתחזקת מידי שבוע בשבוע ).
אטאק-אין-דה-מידל : התקפות דרך המרכז 
התקפות דרך המרכז למעשה נותן יתרון להתקפה מרכזית חזקה, בזה שהוא מעלה את מס' ההתקפות שיבואו דרך המרכז על חשבון ההתקפות דרך האגפים .
היכולת של ההתקפה דרך המרכז תלויה בסה"כ פסינג שיש לכל שחקני הקבוצה (למעט השוער ) .
המקסימום שניתן להגיע זה כ-40% יותר התקפות דרך המרכז (בהשוואה להתקפות דרך האגפים ).
החסרון בשיטה זו, היא שההגנה באגפים נחלשת ( בערך בין 1-2 רמות ) .

משניות
לחלוץ דרוש אך ורק משניות אחת . וזהו יכולת הפסינג שלו .
יכולת הפסינג יכולה להוסיף רבות לתפקוד השחקן, ויכול להגיע אפילו לתוספת של רמה 
מה גם שחלוץ עם פסינג ימכר במחיר הרבה-הרבה יותר גבוה ממחיר שחקן בלי פסינג .
( לדוגמא: חלוץ מגניפיסנט בלי פסינג, יכול להמכר באותו מחיר של אאוט' + סוליד פסינג ).

חובה לציין שאם יש לחלוץ גם סט-פיסס, אז זה יעזור לו באירועים של בעיטות מרחוק .

ספיישלטי'ז
Unpredictable : אם לחלוץ יש גם פסינג, זה יכול להוביל לאירוע מיוחד של חטיפת כדור והבקעה או מסירה לשער .
Quick : יכול ליצור הזדמנות לשער, אבל יש השפעה שלילית על יכולת ההבקעה בגשם .
Head : יכול להבקיע שער בנגיחה אם יש וינגר טוב שמשחק אופנסיב (לא כלפי המרכז),או מקרנות .
Technical : מעלה את יכולת הסקורינג בשמש, ומוריד את יכולת הסקורינג בגשם. כמו-כן יכול להבקיע מול מגן עם ספיישלטי Head .

מחירים 
המחירים היום בשוק הם דיי גבוהים ,ולכן אם אתה מתכוון לקנות חלוץ שהרמה שלו (פאסבל גבוה) בסקורינג גבוהה - תצטרך לשלם קצת יותר על אותו חלוץ עם רמה נמוכה (פאסבל נמוך) בסקורינג .
כמו שהזכרנו מקודם, חלוצים עם מסירות שווים הרבה יותר בשוק .
דבר חשוב מאוד לפני שאתם קונים מתאמן : תבדקו טוב-טוב שאותו חלוץ ,עלה מהנוער באותו שבוע של המכירה מהקבוצה שמוכרת אותו ,ככה תדעו לפחות שאותו חלוץ הוא פאסבל גבוה (לפי הערך ), ולא מישהו שאימנו אותו ואז שמו אותו למכירה והוא למעשה, זה עתה עלה לפסאבל .

מחירון
1) פאסבל בן 17 עם מסירות וויק, ערך של לפחות 180 אלף ,בלי שום תכונה אחרת!!, עולה בערך 200-250 כמובן שעם הערך יותר גבוה אז המחיר יותר גבוה .
2) פאסבל בן 17 עם מסירות אינד', ערך של 470 לפחות , עולה בערך 600 אלף 
3) פאסבל בן 17 עם מסירות פאסבל, ולפחות ערך של 500 אלף, עולה כ-מיליון וחצי
4) סוליד בן 17 עם מסירות וויק, ערך 440 אלף - עולה כ- 2 מיליון 
5) סוליד בן 17 עם מסירות אינד ', ערך 620 אלף עולה כ- 3 וחצי מיליון 
הערה חשובה : המחירים הם נכונים לגבי התקופה הנוכחית !!
כל המחירים שציינתי הם שחקנים עם ערך גבוה שאמורים תוך 2-3 אימונים לעלות ברמה .
שוב פעם שיכנס לכם טוב לראש : לא לקנות חלוצים עם תכונה אחרת ( ווינגר ,הגנה,פ"מ) ברמה של לפחות אינד' כי זה מוסיף לערך ולהטעות אותכם לגבי הרמה האמיתית של החלוץ .

מצב השוק
היום מצב השוק של החלוצים הוא במקום השני אחרי ההגנה. מכיוון שאין הרבה מאמנים של התקפה (למרות שאנחנו מאמינים שזה ישתנה בקרוב ואז השוק יתחיל לרדת קצת) , המחירים שמקבלים על חלוצים, די מצדיקים את ההשקעה של האימון ,במיוחד חלוצים עם מסירות. למי שמאמן חלוצים לטווח הארוך, עדיף למכור אותם ברמה של מגניספנט/וורלד-קלאס (יש עדיין קצת ויכוחים על הנושא) ,אבל אם החלטתם להמשיך,מעל מגניפיסנט/וורלד-קלאס - אז כדאי לכם להמשיך לאמן לרמות הגבוהות ביותר,שזה לפחות עד טיטניק !!

אימון כושר גופני
אימון סטמינה פועל על כל הקבוצה, גם על אלו ששיחקו באותו שבוע וגם על אלו שלא.
השיפור מורגש מיד. ישנה עליה של רמה אחת בערך בשבוע. שחקן שכבר מצוי ברמת סטמינה גבוהה, וקיבל אימון סטמינה, עלול דוקא לרדת ברמה עקב האימון ולא לעלות.
לשיפור בסטמינה יש תופעת לוואי והיא פגיעה בפורם. כך שבמקביל לעליות, תוכלו לראות גם כיצד הפורם של השחקנים שלכם צונח לו מטה.
לכן, יש מי שמאמן סטמינה רק בפגרה, בתקופה שבה אין משחקי ליגה ואין חשיבות גדולה לפורם של השחקן.
סטמינה איננה תכונה ראשית ולכן מומלץ שלא לבחור באימון זה כאימון קבוע. זכרו כי עדיף תמיד לאמן תכונה ראשית על פני כל דבר אחר!
אם כבר בחרתם לאמן סטמינה, עשו זאת בפגרה ולא יותר משבוע שבועיים.
שימו לב בעקבות העידכונים החדשים של האטריק הירידות בכושר הגופני הן 1-2 רמות בעונה.

אימון כושר משחק
אימון זה נועד לשמור על הפורם של השחקנים שלכם ולהעלות אותו.
האימון פועל על כל הקבוצה, וגורם לעליות תוך אימון אחד כבר.
עקרונית, מכיוון שתמיד עדיף לאמן תכונה משנית, אין הרבה טעם להשתמש באימון הזה ועדיף להעלות את פורם השחקנים ע"י שיתופם במשחקים מאשר לבזבז זמן אימון יקר.
עם זאת, לעיתים רחוקות תעמדו בפני משחק חשוב מאד, שיקבע עבורכם רבות. אם לדעתכם הנצחון במשחק זה שווה את מחירו של הפסד אימון תכונה ראשית, אזי תוכלו להעזר באימון הג'נרל כדי לשמור על השחקנים שלכם בפורם טוב למשחק החשוב.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה